Saffranstårta med vit chokladmousse400g mandel 
1 dl sötströ/sukrin
6 droppar stevia 
1 dl grädde

3 ägg
0,5 dl vatten
1 paket saffran (0,5g)
1 tsk fiberhusk 
0,5 tsk bakpulver 

100g vit choklad utan tillsatt socker
2 äggulor rumstempererade
2 dl grädde

50g mörk choklad utan tillsatt socker
1 äggvita
Röd och grön karamellfärg


Skålla och skala mandeln. Kör i matberedare tillsammans med sötning några minuter. Tillsätt grädden och kör igen någon minut. Ta ut mandelmassan och separera ut 1/4 av degen och spara till att göra marsipan.

Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och smöra botten och sidorna rikligt. Lägg 3/4 delen av mandelmassan i en skål med äggen. Stöt ut saffran i lite sötning och rör ut i vattnet och tillsätt i skålen. Vispa kraftigt med elvisp till en jämn porös smet.

I en separat skål, blanda husk och bakpulver och tillsätt sedan i smeten under vispning. Häll smeten i formen och bred ut någorlunda jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen 25-35 minuter. Låt svalna och lägg sedan upp på ett fat.

Smält den vita chokladen försiktigt. Vispa grädden ganska lös och tillsätt äggulorna. Vispa ut dem i grädden försiktigt och tillsätt sedan den vita chokladen under fortsatt försiktig vispning. Bred moussen över den kalla botten och ställ kallt att stelna lite. 

Tag 1/4 delen av mandelmassan och blanda med 1 äggvita. Dela delen i 4 delar och blanda 1/4 med grön karamellfärg och 3/4 med röd färg. Gör rosor och blad enligt nedan:


Smält den mörka chokladen och ringla vackert över tårtan. Placera ut marsipanrosorna och servera! 
0 kommentarer publicerat i Dessert & Godis
Taggar: choklad, chokladmousse, glutenfri, lchf, mandel, mousse, saffran, tårta, vit choklad